Hydrology

Snape Lane

ELLUC Projects were engaged for the design of the concrete brick manufacturing development for Space4, an initiative established to assist one of the UK’s largest house builders.

Our engagement commenced due to the previous engineering consultants only being able to secure greenfield runoff rate on the development site, which was no longer feasible for the project. We commenced negotiations with the council, Environment agency & statutory bodies, of which we successfully secured a run off rate of 200L/S, providing a financial saving in excess of $800,000 through reducing the onsite attenuation.

Due to our success of significantly reducing the abnormal costs, ELLUC Projects were further engaged for the detailed infrastructure engineering designs.

KEY DETAILS:

– Negotiated the greenfield run off rate to 200l/s

– In excess of $800,000 saved through reduction of on site attenuation

– Brickwork factory to produce 88 million bricks per year to supPly the developer

The Rectory

ELLLUC Projects were commissioned as Hydrology, Civil & Structural Engineering consultants for the development of a new Autism Centre, with residential housing.

There was initial concerns as there were several watercourses both in and around the site. ELLUC Projects noted that the EA maps indicate flooding from catchments above 3km². However the watercourses on site had catchments of less than 3km² and so were not highlighted on the EA Flood Maps. Liaison with the Lead Local Flood Authority (LLFA) was required to understand if there were any past records of flooding on the site and agree that the construction works were
acceptable.

The LLFA initially responded that the proposed layout wasn’t acceptable, this was due to the positioning of the main carpark being above the existing watercourse. In principle, the culverting of a watercourse is not allowed except for access. In response to this ELLUC Projects successfully negotiated an alternative method. This involved diverting the existing watercourse to flow around the carpark and then culverting the watercourse beneath the access road. This was accepted by the LLFA and the proposed layout was therefore not altered, allowing the client to achieve the most efficient solution.