Commercial

Chorlton Street

Cringle Corporation Ltd and Staying Cool Ltd have partnered to create a high quality aparthotel with additional restaurant in the heart of Manchester. The development will provide 41 high quality apartment hotel rooms, associated with ancillary space and 480sqm of Restaurant / bar space.

In the heart of a conservation area and located close to Piccadilly station and within walking distance of many commercial, shopping and eating venues in and around the city. These attributes make the site an ideal location for an aparthotel.

40 Chorlton street is an early 20th Century warehouse building that has been substantially altered and stands at 4/5 storeys in height. The scheme will be completed using 3D modelling methods to provide for increased opportunity for the design to be enhanced and refined, and the sometimes complex issue of M&E co-ordination to be resolved more easily.”

There were many benefits and lessons learnt from Chorlton Street, the main advantage being all of the sectors involved with the project working to Level 2 BIM with all of the design produced on 3D software.

From doing this, you can ensure the co-ordination and accuracy of this project is to the highest of standards. The main output from doing this is clash detection, which checks elements from different
sectors and highlights any issues, if there were clashes between architectural and structural elements for example. This was especially useful for this project considering that there was very limited floor to
ceiling height. We could resolves issues through Naviswork prior to any construction taking place, in doing so, saving time, and capital later down the line.

The Rectory

ELLLUC Projects were commissioned as Hydrology, Civil & Structural Engineering consultants for the development of a new Autism Centre, with residential housing.

There was initial concerns as there were several watercourses both in and around the site. ELLUC Projects noted that the EA maps indicate flooding from catchments above 3km². However the watercourses on site had catchments of less than 3km² and so were not highlighted on the EA Flood Maps. Liaison with the Lead Local Flood Authority (LLFA) was required to understand if there were any past records of flooding on the site and agree that the construction works were
acceptable.

The LLFA initially responded that the proposed layout wasn’t acceptable, this was due to the positioning of the main carpark being above the existing watercourse. In principle, the culverting of a watercourse is not allowed except for access. In response to this ELLUC Projects successfully negotiated an alternative method. This involved diverting the existing watercourse to flow around the carpark and then culverting the watercourse beneath the access road. This was accepted by the LLFA and the proposed layout was therefore not altered, allowing the client to achieve the most efficient solution.